Poprzednie zdjęcie Następne zdjęcie

Dzięki dofinansowaniu ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020 "Oś priorytetowa 4 Efektywność energetyczna Działanie 4.1 Wspieranie wytwarzania i dystrybucji energii pochodzącej ze źródeł odnawialnych" na terenie siedziby Olsztyńskich Wodociągów przy ul. Oficerskiej powstanie farma fotowoltaiczna. Umowę podpisano 14 października 2016 r. w Urzędzie Marszałkowskim.

- Dziś podpisujemy umowy z beneficjentami, którzy nie po raz pierwszy z powodzeniem sięgnęli po środki unijne – mówił podczas spotkania Adam Krzyśków, Prezes Zarządu WFOŚiGW w Olsztynie. – W poprzedniej perspektywie finansowej Unii Europejskiej realizowali oni inne ważne inwestycje. Mamy nadzieję, że wykonanie nowych projektów przebiegnie równie sprawnie jak poprzednio.

Unijne środki pozwolą na zakup i montaż ogniw fotowoltaicznych o mocy 120 kW. Wartość inwestycji to prawie 1,3 mln zł przy unijnym dofinansowaniu blisko 745 tys. zł. Wyprodukowana ze źródeł odnawialnych energia pokryje ok. 30 proc. zapotrzebowania obiektu na energię elektryczną i pozwoli zaoszczędzić ok. 120 tys. zł rocznie.

Budowa rozpocznie się w styczniu 2017 r. i potrwa pięć miesięcy.

Zdjęcia z placu budowy z 25.04.2017 r.

Licznik odwiedzin: 72844

© 2010 Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji Spółka z o.o, 10-218 Olsztyn ul. Oficerska 16a

Kapitał zakładowy: 156.079.500 zł, NIP:739-040-33-23, REGON 510620050, SĄD REJONOWY w Olsztynie VIII Wydział Gospodarczy KRS: 0000126352